Pobratenje s taiji klubom iz Kitajske

Taiji povezuje ljudi celega sveta. Dokaz tega je pobratenje tržiškega kluba Chen Taijiquan Slovenija s kitajskim klubom iz šest milijonskega mesta Taizhou. Učitelja Marko in Dragi Bedina sta se v tem mestu udeležila vadbe naprednejše stopnje prvih učencev mojstra Fu Nengbina. Pobratenje med klubi je prav sovpadalo z družinskim srečanjem učencev in učitelja.

 

Ob tej priliki je bila tudi slovesna otvoritev nove športne dvorane kluba, ki se jo je udeležilo veliko mojstrov drugih borilnih veščin in vladnih predstavnikov športne zveze. Otvoritveno slovesnost in častno pobratenje so spremljali izvrstni prikazi znanja taiji veščine mojstrovih prvih učencev. Seveda je Marko ob nagovoru povabil vse navzoče goste v Slovenijo, katere lepote že marsikdo pozna iz pripovedovanja in fotografij mojstra Fuja, ki je tržiški klub tudi že večkrat obiskal. Seveda je videl že Dovžanovo sotesko, zlezel na njene piramide, pa grad Kamen in Bled ter Bohinj. Slovenija, še posebej Gorenjska, je čudovita, pravi mojster Fu. Včasih moraš okrog sveta, da to vidiš doma.

Vadba mojstrovih prvih učencev je potekala v prisrčnem in delovnem ozračju. Med intenzivnim treningom je mojster tudi preverjal izpolnjevanje zahtev rednega treniranja in usmeril vsakega učenca k napredku v skladu z njegovo  stopnjo znanja. Takšnih stvari se ne moreš naučiti iz knjig ali interneta. Čast sprejetja med prve učence velikega mojstra nosi s seboj tudi odgovornost. V skladu s starodavno tradicijo učenec postane del učiteljeve družine. Znotraj družine imajo prvo mesto moralne vrline, spoštovanje in nesebičnost. Taiji tudi uči, kako pravilno živeti.

 

Govorica telesa je zanimivo sredstvo sporazumevanja. Odraža stanje uma in duha. Visoka stopnja veščine predstavlja stanje, ko duh usmerja notranjo energijo, slednja pa gibanje telesa. Gibanje na ta način  postane umetnost, estetski užitek, način, kako narava uči človeka (pre)živeti.