Taijiquan – starodavna kitajska veščina gibanja

Taijiquan  (izgov. ‘taj dži čuen’) je veščina gibanja. Počasno in sproščeno drsenje po prostoru ni improvizacija. Značilnost takšnega gibanja je umirjena globoka zbranost in neskončno menjavanje nasprotij (yin in yang), ki se brez konca zlivajo ena v drugo.

Taiji vrača in ohranja mladostno vitalnost  
Tako pravi starodavni kitajski pregovor in še danes na kitajskem taiji vadijo mladi in stari po parkih in ulicah, vse bolj pa se uveljavlja tudi pri nas v Sloveniji.

Po tradiciji borilna veščina
Pravijo, da je taiji celo višek borilnih tehnik, saj nasprotnika premaguje na ta način, da izkoristi njegovo silo v svoj prid in nevtralizira udarec. Kakorkoli že, če so jo včasih uporabljali zato, da so preživeli, pa jo danes lahko učinkovito uporabljamo v boju s sovražniki, kot so naglica, nezdrav način življenja, hlastanje za imetjem, neskladnost z naravo in podobnim. Če smo se sposobni malo zaustaviti znotraj teh stresnih situacij in si privoščiti nekaj trenutkov zase ter prisluhniti svoji notranjosti, se bomo samodejno uskladili z vsem, kar je okrog nas in predvsem tistim, kar je v nas.

Tudi del kitajske tradicionalne medicine
Taiji predstavlja urjenje gibalnega sistema (kosti, sklepi, vezi, mišice) in koordinacijo gibanja. Upočasni izgubo kostne mase, povečano ravnotežje pa preprečuje padce; oboje pripomore tudi pri zdravljenju bolezni kot sta osteoporoza in artritis. Sproščeno umirjeno dihanje okrepi notranje organe, nepretrgano kroženje življenjsko pomembnih snovi in energij po celem telesu pa poveča notranjo energijo (či). Z umirjenim, jasnim in osredotočenim umom se sprosti celo telo, kar ugodno vpliva na zdravje, preprečuje bolezni, lajša stres in vzpostavlja psihofizično ravnotežje.

Primeren za vse starosti in oba spola
Pod mentorstvom učitelja se v taijiju najprej naučimo zaporedja in tehnike gibov, potem pa ga lahko vadimo sami ali pa v skupini, v naravi ali doma. Za vadbo ni nobenih posebnih zahtev. Dovolj so športni copati in udobna oblačila.