Neijing Tu

© pripravil Marko Bedina, januar 2018
Klikni za povečavo

Klikni za povečavo

Risba Neijing tu (notranja pokrajina) je povzetek človeškega telesa, vesolje v malem, tako kot si ga zamišljajo daoisti. Risba ponazarja trup in glavo od strani. Vklesana je v svetišču Beli oblak v Beijingu, kjer so jo odkrili 1886, a je zagotovo nastala precej prej.

Na sliki, ki od strani prikazujejo trup in glavo, so tri ‘Cinabaritna[1] polja’, na katerih poteka vadba notranje preobrazbe v daoizmu, imenovana neidan[2].

Za raziskovalce globljega pomena vadbe veščine taijiquan ima velik pomen. Pomaga jim razumeti dogajanje v telesu na psihično-energetskem nivoju. Za celovito razumevanje slike, ki v celoti uporablja jezik simbolov, je nujno široko poznavanje daoistične filozofije in kitajske tradicionalne medicine.

V naslednjih treh prispevkih (objavljenih na teh spletnih straneh) bo slika obrazložena na preprost način v tolikšni meri, da bo bralec lahko naprej raziskoval podrobnosti in če ga bo zanimalo, sam stopil na pot praktične uporabe starodavnega znanja, modrosti mojstrov, posvečenih v skrivnosti človeškega telesa, uma in duha.

Risba še zdaleč ni le plod domišljije, ampak predstavlja priročnik za proučevalce človekove notranje narave in njegove povezave z naravo povsod okrog. Telo je čudovito vesolje v malem. Skozi ta mikrokozmični princip ima človek možnost, da se poveže z vsem živim in živi v harmoniji z vsem živim. Notranja harmonija vsebuje seveda predvsem zdravo telo, zrelo pamet in svoboden duh.

Podrobnejši opis:

Neijing Tu I. – spodnji dantien

Neijing Tu II. – srednji dantien

Neijing Tu III. – zgornji dantien

[1] mineral živosrebrna svetlica (živosrebrni sulfid)

[2] neidan – meditativna alkimistična vadba, notranja preobrazba, alkimija treh zakladov: džing, qi in šen – esenca, energija in duh; neigong – usklajevanje telesa in diha; notranja borilna veščina