Velemojster Chen Zhenglei – demonstracija

Posnetek je nastal junija 2016 v Washingtonu. Barva kimona odraža odličnost in enkratnost prikaza.

Demonstracija velemojstra odraža načela, kot jih poznamo iz teorije neija (notranje) veščine (beri komentar spodaj).

Tri notranje in tri zunanje harmonije

Lepota in užitek v taijiju leži v povezanosti duha/uma (shen, yi), notranje energije (qi) in sile. Moč duha se odraža v jasni nameri, odločnosti in osredotočenosti. Notranja moč (qi) se živahno in natančno poveže z zunanjim gibanjem (li). Vse troje mora delovati usklajeno.

Tri zunanje harmonije so pri mojstrih visokega kalibra same po sebi umevne: roke usklajene  z nogami, boki z rameni in komolci s koleni.

Povezanost

Šest harmonij pomeni celovito usklajenost drže in gibanja, vidno je usklajeno z nevidnim (sklepi, kosti, mišične ovojnice itd.); vsak delček sodeluje pri gibanju celote. Qi, usklajen z notranjim navdihom (namera uma), vodi gibanje. Tako kot je elektrika v trenutku vklopa na koncu omrežja, da zasveti žarnica, qi v trenutku namere doseže celotno telo – naenkrat.

Izbruh sile

Fa jing je dinamičen aspekt harmonije in povezanosti, pogojen s časom in prostorom – gib v pravem trenutku v pravi smeri s pravo hitrostjo/pospeškom. Vsi elementi gibanja so spiralni (prostorsko in časovno). Le kdor zna počasi pravilno, bo sposoben narediti hitro. Bojevnik je kot krogla, ki se vrtinči v vseh smereh z enakomerno lahkotnostjo, živahnostjo in močjo, ne da bi se ustavila zaradi izliva kinetične in statične energije.

 

Prehod med hitrim in počasnim delom je neopazen, gibanje prikupno, brez odvečnega sopihanja in znojenja.

Velemojster Chen Zhenglei mojstrsko prikazuje raznolike vidike veščine chen taijiquan.