Štiri temeljna pravila gibanja taijiquana

May be an illustration of one or more people and beard

Štiri temeljna pravila gibanja taijiquana so: »Pri vsaki spremembi smeri gibanja se moramo tudi pogrezniti; vsako pogrezanje mora biti vodeno; pri vsakem dvigu je prisotno padanje in; vsako poravnavanje vsebuje tudi zaključek.«

»Pri vsaki spremembi smeri gibanja se moramo tudi pogrezniti«: Sprememba smeri gibanja se nanaša na preobrazbo, ki vključuje dva vidika: en vidik je sprememba hitrosti poteka, drugi vidik je sprememba težišča. Pogrezanje vključuje sprostitev (song), popuščanje napetosti v kolkih, tako da se telo spusti. Sprostitev je dejanje, pogrezanje pa rezultat. Namen tega je, da energijo dobimo iz tal, kar je temeljna zahteva. V taijiquanu vsa moč prihaja iz »odriva od tal«. Na ta način se razvije tako imenovana »moč mednožja« (dang jin). Glede na smer gibanja pasu se mednožje pomika v “loku navzdol” ali v “hrbtnem loku navzdol”.

»Vsako pogrezanje mora biti vodeno«: Pogrezanje se v tem primeru nanaša na spuščanje pasu in kolkov ali sproščanje celotnega telesa. »Vodenje« (ling) se nanaša na roke. Ko se telo pogreza, mora nasprotno temu, roka voditi navzgor – ne sme pasti navzdol. Položaj vodeče roke se dejansko ne premakne, ampak ostane v položaju, medtem ko se telo spušča.

»Pri vsakem dvigu je prisotno padanje«: ta princip se uporablja na več načinov, npr. pri vsakem dvigu je prisotno tudi spuščanje; pri vsakem napredovanju je prisotno tudi umikanje itd. S tem načelom ohranjamo stabilnost v spodnjem delu telesa in to se nanaša na vse gibe v formi. Na primer, pri vsakem dvigu kolena se pas in zadnjica spustita, medtem ko se medenica (kua) sprosti in se noga v loku spušča proti tlom. Nasprotujoča moč stabilizira težišče in položaj ni omahljiv, energija pa ne tava in ne lebdi.

»Vsako poravnavanje vsebuje tudi zaključek«: lahko razumemo tudi kot »vse se mora združiti«. Na koncu vsakega giba se moramo poravnati, kar vključuje vse zgornje zahteve. Poravnava olajša začetek naslednjega giba, zagotavlja gladek prehod in postavi vse na svoje mesto. To je pomembno za proces nepretrgane pozornosti, namere ter neprekinjeno moč in povezanost gibov.

(Prevod in priredba: Marko Bedina; vir: facebook, Chinese Whispers, 30 december, 2021; avtor: Davidine Siaw-Voon Sim)