Štiri starodavne veščine nadzorovanja, zasega, ujetja in zapečatenja

V davnih časih so obstajale tudi štiri veščine nadzorovanja, zasega, ujetja in zapečatenja. Ker pa so bila njihova načela težko razumljiva, se jih je bilo težko učiti in so dandanes že skorajda izumrle…

 .

‘Nadzorovati’ pomeni nadzorovati žile nasprotnika. ‘Zaseči’ pomeni zaseči njegove meridiane. ‘Ujeti’ pomeni ujeti kite. ‘Zapečatiti’ pomeni zapečatiti akupunkturne točke. [iz Explaining Taiji Principles, del 29:] “Ko nadzorujemo žile, kri preneha krožiti. Ko zasežemo meridiane, energija zastane. Ko ujamemo kite, telo nima več nadzora. Ko zapečatimo nasprotnikove akupunkturne točke, njegova življenjska sila usahne. Če kri ne kroži, je posameznik videti na pol mrtev. Ko se ustavi energija, je brez izraza kot lesen petelin. Ko telo izgubi nadzor, je brez moči. In brez življenjske sile človek ne more živeti.”

Ko se v potiskih rok dovolj izpopolnimo, lahko pričnemo nasprotnika meriti z enega čevlja (pribl. 30 cm) na 3 cm, nato na desetinko tega in nato na debelino lasu. Ko smo sposobni tako prefinjenega merjenja, mu lahko nadzorujemo žile, zasežemo meridiane, ujamemo kite in zapečatimo akupunkturne točke. [iz Explaining Taiji Principles, del 31:] “Brez merjenja lahko nasprotnika nadzorujemo tako, da ga potisnemo navzdol. Tudi meridiane mu lahko zasežemo tako, da se vrinemo vanj. Tetive mu ujamemo tako, da ga potisnemo proč od sebe. Vendar mu akupunkturnih točk ne bomo mogli zapečatiti, saj jih brez veščega merjenja ne bomo zadeli. To lahko storimo le v primeru, da merjenje zmanjšamo s ‘čevlja’ na nekaj centimetrov, nato na milimetre in na koncu na debelino lasu.”

Človeško telo ima sto osem akupunkturnih točk, od tega dvainsedemdeset ne smrtonosnih in šestintrideset smrtonosnih in od tega jih sedem povzroči takojšnjo smrt. Ko akupunkturno točko zapečatimo, je kot bi se koža vžgala ali bi začutili potres. Kita se loči od kosti in v trenutku nas lahko ubije. Če naletimo na koga, ki to obvlada, je kot bi se prebudili v drugo realnost. Če želimo točke zapečatiti, moramo vedeti kako to narediti in kdaj. Skozi nasprotnikove odprtine prodremo kot izstreljena puščica. Če poznamo tarčo in se držimo smeri ter zberemo svojo energijo in se osredotočimo, cilj vedno zadenemo. To so splošni pogoji zapečatenja akupunkturnih točk. A za vse štiri veščine nadzorovanja, zasega, ujetja in zapečatenja velja, da jih brez navodil izvedenega učitelja, ne bomo osvojili.

 .

iz taiji klasikov, Chen Yanlin: Taiji Boxing According to Chen Yanlin, 1943 (transl. Paul Brennan, 2014)

 .

 .f