Pred Zdravstvenim domom, za zdravstvo in za zdravje

Sončno sobotno jutro smo se odpravili pred Zdravstveni dom Tržič (ZDT), vendar ne naključno. Direktor ZDT, dr. Iztok Tomazin je osebno navdušen nad različnimi oblikami vadbe, ki so po svoji obliki v sozvočju z naravo in telesom ter ohranjajo zdravje, vitalnost in duševno kondicijo, kot sta na primer joga in taiji.

 

Na njegovo pobudo je bila zaposlenim v ZDT organizirana enourna predstavitev veščine taiji. Vadba, ki pa smo jo z dobro voljo in zabavo izpeljali na sončno sobotno dopoldne, je simbolično dejanje, ki govori samo po sebi.

 

Mimoidoči so z zanimanjem opazovali ‘nenavadno počasno gibanje’, vedno pa so najboljši opazovalci živali, ki razumejo nenasilno harmonično gibanje. Ptice živahno žvrgole in si sporočajo zabavno dogajanje, psi in otroci pa modro obstanejo in zrejo, še sami ne vedo v kaj.

 

Odsotnost izvajalcev od dogajanja v okolju je le navidezna. V resnici pa umirjeno in osredotočeno gibanje poveča zaznavo vseh čutil. Oko vidi vse naokrog, ne da bi se glava ozirala zvedavo, ušesa zaznajo globino prostora in simfonijo šumenja reke v strugi ob pomladnem veselju vseh vrst ptic. Koža celega telesa zazna dotik sveže sapice, ki se trudi ohladiti žgoče žarke dopoldanskega sonca. Znotraj telesa pa se preliva mehka toplota, ne da bi se pljuča upehala ali srce razburkalo zaradi gibanja.

 

To je taiji.

Seveda je vse to potrebno izkusiti, sicer ostaja pravljica iz televizije in facebooka.

 

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider