Potiski rok, stoječa meditacija in forma

Soft power ali MEHKA SILA je v taijiju ‘posebna’ sila ali energija, ki vodi gibanje. Zakaj posebna? Zato, ker ni ustvarjena zgolj s pomočjo mišic. Mišična sila je ‘groba’, deli telesa, ki jo ustvarjajo pa so okorni in zategnjeni. V borilnem pogledu smo ‘mrtvi’.

V tajijquanu obstaja napredna tehnika ‘pushing hands’ ali potiski rok, kjer v sebi in pri partnerju iščemo t.i. zlato sredino – tisto pravšnje razmerje med napetostjo in sproščenostjo, pri kateri grobo silo premagujemo z mehkejšo. Ta ‘soft’ sila je življenjska sila, ki je osnova našega celotnega bitja in tudi sveta okrog  nas. Ta sila dela čudeže. Premaguje ovire z lahkoto in vztrajnostjo – kot voda. A da jo lahko uporabimo, jo moramo prej ozavestiti.
Najboljša tehnika ozaveščanja te mehke sile je zhang zhuang ali stoječa meditacija. Stojiš pri miru in opazuješ notranje gibanje, sklepe, gravitacijjo – 10 min, 1 uro – in počasi čutiš in spoznavaš subtilnejše zakonitosti svojega telesa.
To mehko silo potem poskušamo uporabiti pri izvajanju taiji forme, ki je praktično sestavljena iz vseh možnih načinov gibanja, ki v borilnem pogledu predstavljajo vse možno načine obrambe in napada, v zdravilnem smislu pa celovito terapijo in stimulacijo akupunkturnih točk in predelov telesa.
Potiski rok, stoječa meditacija in forme so ZLATI TRIKOTNIK taijiquana. Začetniki se v glavnem ukvarjajo s formami. To je čisto v redu – a po parih letih vadbe je dobro oz. nujno svojo veščino dvigniti na višji nivo ter izkoristiti dragocene potenciale, ki jih ponuja taijiquan.