Lenobno odstiranje plašča

Mare
PlayPlay
Dongwu
PlayPlay
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Mare
Dongwu
previous arrow
next arrow
Shadow
Po končanju 2. figure »Budove pesti« smo s težo na levi; še malo se obrnemo v levo in hkrati z desno dlanjo prodiramo navzgor, z levo pa navzdol – roki se vrtinčita v obratni smeri urinega kazalca (palec vodi, kit. ‘ničan’).
Nato se premaknemo na desno nogo in hkrati docela razpremo roki – desno navzgor, levo navzdol. Paziti moramo, da uskladimo hkratno odpiranje rok in prenos teže.
Nato se premaknemo na levo nogo, tako da sprostimo desne dimlje. Obenem z levo roko zaokrožimo navzgor, z desno pa navzdol – dlani se tu vrtinčita s smeri urinega kazalca (mezinec vodi, kit. ‘sunčan’). Odstopimo v desni obokani korak in hkrati roki sklenemo pred prsmi.
V Chen stilu taijija odstopamo tako, da dvignemo koleno noge, dvignemo prste na nogi, jih rahlo obrnemo navznoter, nato pa odstopimo v korak, ki ga podaljšamo s podrsavanjem z notranjim delom pete. S težo moramo med odstopanjem ostati še čisto na prvotni nogi.
Nato se najprej malo obrnemo v levo in hkrati položimo desne prste na tla. Tu namreč velja taiji načelo, če nameravamo v desno, gremo najprej malo v levo in obratno – na ta način se dobro ukoreninimo in pripravimo. Sprostimo leve dimlje. Teža se lahko že malo prenese na desno nogo, roki pa se pričneta razpirati; leva se vrtinči tako, da vodi palec, desna mezinec.
Obrnemo se proti desni in hkrati razpremo desno roko v polkrožnem loku vse do točke nad desnim kolenom. Medtem težo prenesemo do konca (70:30). Roko na koncu poravnamo vertikalno s tlemi. Dlan se vrtinčni tako, da vodi palec. Leva roka medtem zdrsi po desni polovici telesa do pasu nato pa preko pasu do levega boka, kjer jo ‘naslonimo’ na kolke. Leva dlan se vrtinči tako, da vodi mezinec. Prste na levi nogi poravnamo. Dongwu pravi, da si zamislimo, kot bi z desno roko z nevidno vrvico potegnili za seboj še leve prste na nogi.
Nato se sprostimo v dimljah in kolkih ter ‘potopimo’ ali ukoreninimo.