Taijiquan in fascija –prenos energije in informacij; II. del

Taijiquan in fascija –prenos energije in informacij; II. del

V prvem delu članka smo prebrali, kaj je fascija, kako deluje in kako je povezana s taijiquanom. Fascijo lahko razumemo kot enovito povezano omrežje z notranjo napetostjo, ki urejenost in gostoto svojih vlaken prilagaja potrebam po notranji napetosti’1.

 

V povezavi z zgornjo ugotovitvijo znanstvenikov, se spomnimo primerjave taiji klasikov, ki pravijo, da je “kopičenje energije, kot bi napenjali lok, sprostitev energije, pa kot bi puščico izstrelili.”

 

Povezanost v celoto

Navedimo še dve zanimivi trditvi o enotni povezanosti: “Iz enega načela izhaja deset tisoč gibov” (Chen Xiaowang) in “Kadar se premika en del, se premikajo vsi preostali; odzove se celo telo.” (taiji klasiki). Izkušnje taiji mojstrov sovpadajo s trditvami različnih znanstvenikov: “Koža ni prav nič ločena od možganov, enako kot površina jezera ni ločena od njegovih globin; oboje povezuje isti medij. Možgani so ena sama delujoča enota od možganske skorje do konic prstov na nogi. Dotik na površini sproži premik v globini.”

 

Celovit človekPri vadbi taijija se gibi postopno povezujejo v neprekinjeno celoto: “Nobene razpoke in nobenega izrastka. Brez pomanjkljivosti, nobene odvečnosti.” (taiji klasiki3

 

Fascija je največji sistem v telesu, saj objema in prežema vse preostale. Na primer, vbod igle v eni točki akupunkturnega sistema meridianov  povzroči reakcijo v celotni medcelični matrici. Terapevt, ki razume povezavo, iz ene točke vpliva na oddaljeno mesto drugje v telesu.

 

Fascija – komunikacijsko omrežje

Fascijo imenujejo tudi živa matrika, ki povezuje mišično kostni sistem z živčevjem. Notranja napetost tega vezivnega tkiva – te žive matrike – omogoča vse gibanje v telesu prav do najmanjšega delčka. Vendar fascija nima le vloge notranje napetosti tkiva, ki omogoča gibanje, ampak veliko več. To ugotovimo šele, ko proučujemo prilagajanje fascije spremembam.

 

Raziskave so pokazale, da fascija prenaša električne signale precej hitreje, kot je tega sposobno živčevje. Kvantni fiziki jo zato  imenujejo tudi ‘superprevodnik energije’. Trdijo, da je najpomembnejši posrednik komunikacije v telesu za sto tisoče operacij, ki jih celice opravljajo v boju za preživetje. Poimenovali so jo tudi ‘matrica tekočih kristalov‘. Obkrožala naj bi vsako celico in ji prenašala informacije in energijo za ohranjanje zdravega delovanja.

 

Očitno telo uporablja ‘optiko’ za svoje komunikacijsko omrežje že precej dlje časa, kot je to patentiral sodoben človek ob ‘silovitem razvoju interneta’. Fascija pa ni le medij za prenos energije in informacij, ampak jih lahko tudi shranjuje in uporablja, kar ji daje nekakšno lastnost spominjanja.

 

Everything is energyFascia – prenos energije

Raziskave so pokazale, da se sile med sosednjimi mišicami večinoma prenašajo po medmišičnem veznem tkivu (fascija) in ne preko posameznih povezav mišic in tetiv, … iz česar lahko sklepamo, da igra fascija aktivno vlogo pri prenosu mehanične sile.4 Poleg prenosa informacij centralnemu živčevju se spreminja in prilagaja tudi njena struktura (fibroblastična in kolagenska vlakna).

 

Takšna ugotovitev razlaga sposobnost zaznavanja smeri in moči sile z blagim dotikom kože, kar se v taijiju imenuje ting jin in je del tehnike potiskanja rok.

 

Vsako gibanje povzroči, da fascija ustvari električno polje. Velika verjetnost je, da so vpleteni tudi drugi nosilci in druge oblike energije, celo zvok in svetloba. Ko energetski nivo v tekočih kristalih fascije naraste do določene meje, molekule pričnejo skladno vibrirati, kar povzroči oddajanje svetlobe. Svetloba ali biofotoni so le še ena oblika energije, ki se ustvarja v telesu in giblje po živi matriki. Tovrstne raziskave so pokazale, da človeško telo oddaja svetlobo, ki je sicer prešibka, da bi jo človeško oko zaznalo, lahko pa jo zaznajo naprave, ki signal milijon krat ojačajo. Biofotone naj bi oddajala tudi akupunkturna točka, kadar vanjo vbodemo iglo. Fotonska komunikacija vsaki celici sporoča, kaj počnejo druge celice. Po celotnem telesu orkestrira šibka svetloba, ki se sprošča na kvantnem nivoju.

 

Zaznavanje bolečine

Druge raziskave zopet govorijo o pomembni vlogi fascije pri uravnavanju bolečine. Različne vrste masaže in terapij poskušajo skozi sprostitev napetosti v fasciji vplivati na počutje in zdravje. Ko fascija ni več sposobna upogibanja, stiskanja ali drsenja, postanemo omejeni v gibanju in občutimo bolečino. Ko se snov iz tekočih kristalov zaradi zgostitve in oblikovanja trdih kristalov ne more več pretakati, ne more dovolj hitro prenašati energetskih valov ali pa nastopi popoln zastoj (energije).

 

Veliko je dokazov iz katerih je moč sklepati, da npr. kronične bolečine v križu izvirajo iz veznega tkiva in ne iz kosti, hrustanca ali mišičevja. Obseg bolečin v križu ni toliko povezan z obsegom premika diskov kot pa z vnetjem hrbteničnega tkiva (mišic) in vnetjem ledvične fascije.

 

Fascija je sposobna filtrirati tudi škodljive kozmične žarke, tako da jih upočasni in razgradi. Telo živi dokler se v njem pretaka energija. ‘Nepravilnosti’ v  fasciji posledično vplivajo na gibalno sposobnost, bolečine ter čustveno in energetsko počutje. Iz tega sledi, da so tudi druge trdovratne in kronične bolezni prav tak odraz dolgotrajnih nepravilnosti v fasciji. Odpravljanje teh lahko pripomore k upočasnitvi bolezni ali celo popolni ozdravitvi.

 

Sklep

Fascija je dandanes nedvomno predmet mnogih študij in poskusov in njene lastnosti šele odkrivamo. Mnoge zgoraj navedene lastnosti še niso klinično dokazane, ampak so plod raziskav mnogih navdušencev. Taiji ima pri tem veliko vlogo, saj ravno značilno poglobljeno, povezano in celovito gibanje neposredno vpliva na fascijo in uporablja njene lastnosti kot sredstvo za celovito obnovo in samozavedanje telesa. Kitajska tradicionalna medicina je v teh pogledih precej pred zahodnjaško. Tako imenovane notranje veščine kot so qigong, taiji, bagua, xinji, yiquan, ipd., lastnosti fascije uporabljajo kot pripomoček in metodo za doseganje zdravja, spretnosti in moči. Poznavanje lastnosti fascije nam lahko v veliki meri pomaga pri odkrivanju čudovitih potencialov, katere je ustvarila narava.

 

  1. Fascia as a body wide communication system; ResearchGate Publications
  2. Juhan, D. Job’s Body: A Handbook for Bodywork. 1987, Station Hill Press, NY.
  3. Liao, W. Tai Chi Classiscs. Shambala. 2000
  4. Hindawi journals
  5. Journal of Bodywork & Movement Therapies; Does fascia hold memories?
  6. What is Fascia and Why is it important?

avtor: Marko Bedina, maj 2017