Taijiquan in fascija – ključni dejavnik gibanja in strukture; I. del

Pri razvijanju in ohranjanju dobre telesne kondicije največkrat pomislimo na telo kot na skupek mišic in kosti. Če bomo dobro razvili to dvoje, bomo močni in zdravi! Kaj ni to glavno vodilo fitnes centrov, neskončne vrste raznih vadb, borilnih veščin, pa tudi običajne fizioterapije. Kdo pomisli, da mora vse te kosti in mišice nekaj držati skupaj? In da je to nekaj morebiti prvovrstnega pomena? Da, to je fascija, aktualen predmet sodobnega znanstvenega preučevanja.

 

Več o fasciji pa v dvodelnem prispevku:

  1. del – Kaj je fascija, kako deluje in kako je povezana s taijiquanom?
  2. del – Fascija – sredstvo prenosa energije in informacij.

Bežen pogled na življenje fascije razkriva  mikroendoskopski posnetek francoskega znanstvenika Dr.Jean-Claudea Guimberteauja.

Fascija predstavlja sredstvo, skozi katerega taijiquan, kot sistematična metoda gibanja, omogoča človeku ohranjanje zdravega duha in telesa. Sodobnemu človeku odpira neslutene možnosti sodelovanja s samim seboj in povezovanja z naravo povsod okrog njega. Po plasteh človek postopoma odkriva in razvija potenciale fizičnega obstoja, ekonomije gibanja, energetske napolnjenosti in komuniciranja.

 

Kaj je fascija?

Fascia obdaja mišična vlaknaFascija je vezivno tkivo v plasteh in vezeh vseh delov telesa – obdaja in prepleta kosti, mišice, kožo, živčevje in žile. Je tkivo v obliki tridimenzionalne mrežnice, ki prežema in objema vsako drugo tkivo v telesu. Lahko si jo zamislimo kot posodo, v kateri je naše telo. Daje mu obliko in omogoča njegovo notranje delovanje.

 

Fascija sestoji iz  oljne tekoče kristalne snovi, v kateri so beljakovinska cevasta vlakna iz kolagena in elastina (elastično tkivo, ki se razteguje in krči). Kolagen ščiti in ohranja obliko drugega tkiva kot neke vrste jeklena konstrukcija mehkega tkiva. Mrežnica znotraj hidravličnega sistema sodeluje pri gibanju na celičnem nivoju, krepi strukturo in preprečuje zrušitev, oljna struktura pa kot mazivo na površini omogoča reorganizacijo strukture pri vsaki fizični spremembi (obremenitvi).

 

Tensegriteta

Tensegriteta - mrežna struktura človekaFascijalna matrika telesa je kot 3D pajkova mreža, ki zapolnjuje prostor. Močna je in prilagodljiva. Če jo raztegnemo ali stisnemo, ohrani obliko, po nitih pa prenaša dražljaje. Udarce absorbira in razprši. To se doseže skozi koncept t.i. povezane napetosti ali tensegritete (angl. tensegrity, okrajšava za ‘tension integrity’). Fascijalna struktura je obremenjena  z notranjo napetostjo, tako da se lahko raztegne ali stisne enakomerno v vseh smereh, ne da bi izgubila moč. Ostaja močna in izjemno prilagodljiva. Notranja napetost je podobna pritisku na stene znotraj napihnjenega balona, le da je v telesu prisotna povsod v trodimenzionalno urejeni mrežni strukturi. Daje občutek polnosti in prilagodljivosti, zaradi množice mrežnic in vsemogočih povezav pa lahko postane izredno močna (ob ustrezni vadbi). Glede na vse te lastnosti sklepam, da v taijiju ustreza prav notranji energiji, imenovani peng, kar dandanes že potrjujejo tudi nekateri drugi proučevalci taijia na zahodu.5

 

Fascija v tradicionalni kitajski medicini (‘cou li’ v TCM)

Mnogi vidijo povezavo med obsežnim sistemom vezivnega tkiva in t.i. trojnim grelcem (san jiao). Več kot dva tisoč let stari kitajski spisi (Huangdi Neijing) govorijo o organu oziroma sistemu, ki ni tako konkreten kot ostali organi, ima pa značilnosti organa. Le-ta naj bi skrbel za prenos toplote in tekočin po telesu, nekakšne ‘zapornice plovnih poti’ (su wen). Rečeno je, da je pretežno energijski in nima ustrezne fizične komponente.

 

Starodavni TCM tekst (Nan Čing) pravi ‘San jiao nima oblike.’ Izraz jiao je včasih pomenil votlina, prostor ali vrzel, enako kot izraz cou. Majhni cou prostori so lahko tudi kot cevasta vlakna v sistemu vezivnega tkiva, ki prenaša po telesu različne tekočine (yuan qi, zhen qi, wei qi itn.)

 

San jiao - fasciaIzraz Li predstavlja ‘omrežje’. Sledi, da cou li (fascija) natančno opisuje visoko strukturirano omrežje, porazdeljeno po celotnem telesu. Povezava in porazdelitev li omrežja tako povezuje zgornje s spodnjim, notranje z zunanjim, površinsko z globinskim, medtem ko je cou (prostor) med tkivom in njegovo mrežnico. Skupaj predstavljata napredno organizirano infrastrukturo.

 

Taijiquan in fascija

Načelo taijiquana pravi, da naj se giblje celotno telo, kadar se giblje en sam delec. Edino fascija je zaradi svojih funkcionalnih lastnosti sposobna učinkovito prenašati gibanje v realnem času po celem telesu naenkrat. Taiji tudi postavlja okvire pravilne in zdrave drže od glave do peta. Fascija daje telesu obliko, ki ni zgolj ‘površinska’, ampak določa globalno optimalno strukturo. Različne vaje v taijiju so namenjene vzpostavljanju pravilne strukture, tako v mirujočem stanju (stoječa meditacija – zhang zhuang), kot tudi v gibanju (navijanje svile in forma – chan si jin in tao lu). Pravilno gibanje v taijiju neposredno in posredno vpliva na celoten sistem veznega tkiva, ki povezuje vse – od dlak do kosti, od kože do mišic, od kit do žil in živcev. Preko njih pa seveda posredno do notranjih organov, žlez in možganov.

 

Prav nič čudnega ni, če je taiji že dolgo nazaj del TCM-ja, starodavne modrosti poznavanja telesa. Taiji ni lastnina enega filozofskega sistema, enega stila bojevanja, ene geografske enote ipd., ampak sega v zgodovino vse do časa, ko se je razvila arhitektura človeka – telo.

 

avtor: Marko Bedina, maj 2017

Viri:

  1. http://matrix-myofascial.abmp.com/what-is-fascia-and-why-is-it-important
  2. http://thenaturalmedicalhealthwell.com/san-jiao-sanjiao-triple-heater-triple-burner-tri-heater-triple-warmer-triple-energizer-three-heaters-three-burning-spaces/san-jiao-cou-li-bladder-relationship/
  3. Dr Louis Gordon; The ‘Mystical’ TCM Triple Energizer
  4. Paul U. Unschuld; Nan-Ching: The Classic of Difficult Issues
  5. Scott Meredith; Tai Chi PENG Root Power Rising