Pomen izraza Taijiquan

Vsakdo, ki vadi veščino taiji, bi se moral zavedati pomena te besede, ki izvira iz daljne preteklosti.

“Predniki iz davnine so oblikovali življenje po načelih taijija, da so premagovali ovire in težave. Njihovo znanje je bilo tako obširno, da ga ni moč omejiti zgolj na  številčni sistem (ji džing1), ki pojasnjuje notranje razloge in stanja v različnih okoliščinah.”*

Namen ni bil samo pojasniti določeno borilno tehniko, ampak delovanje celotnega vesoljnega reda, katerega del je tudi človek.

Izraz quan je dodan zato, da pojasnjuje, da gre za veščino gibanja in način bojevanja z rokami. Vsi gibi in obrati v veščini taijiquan, vsa stanja, položaji in spremembe, izvirajo iz ideje, ki jo ponazarja taiji znak.

Zakonitosti, katere ponazarja taiji znak, veljajo tako na mentalnem, kot fizičnem nivoju. Odražajo se v stopnji ubranosti misli in telesa – um nadzira telo, telo pa odraža misli. Yin in yang, tako v umu kot v telesu, sodelujeta in izmenjujeta delovanje z nedejavnostjo, gibanje z mirovanjem, kar vodi k nenehnemu pretakanju qija (življenjske energije). Taiji kot ideja predstavlja sozvočje yina in yanga, umirjenost misli, poenotenje uma.

Nič čudnega, da s temi načeli sovpadajo tudi vsi moralni zakoni, ki so jih predniki striktno spoštovali. Še kako pomembna je dandanes potreba po vrnitvi k takšnim idealom. Vsem, ki vadijo veščino, prihaja iz davnine sporočilo:

“Borilna spretnost je Mala Pot, medtem ko je Taiji Velika Pot.

“Čeprav podrobnosti in natančna načela ostajajo nevidna, se vsa stanja pod nebom vračajo v prvotni izvor vesolja. To je čudovito načelo Enosti.”

1 ‘Ji džing’ (Knjiga premen/sprememb) – starodavno kitajsko besedilo, ki naj bi z vodoravnimi črtami ponazarjalo številčni sistem, po katerem se dogajajo spremembe v naravi. Uporabljalo se je celo kot pripomoček za prerokovanje.

* Pripravil: Marko Bedina; povzeto po: ‘Illustrated explanations of Chen Family Taijiquan’, avtor Chen Xin