Obratno dihanje

Pregled
Pri obratnem dihanju, imenovanem tudi taoistično dihanje, je običajno gibanje trebuha, noter-ven, kot ga uči tudi joga, obrnjeno. Med vdihom se prepona dvigne v prsi, pri izdihu pa pade v trebuh. Nadzor nad dihanjem ima številne učinke na telo.

Krepitev trebušnih mišic
Obratno dihanje se uporabljajo v borilnih veščin, tako da se pri izdihu pozornost usmeri na dantien (hara po japonsko). Z redno vadbo se okrepijo trebušne mišice, zaradi česar dihanje postane naravno močno. Ob vdihu skozi nos potegnemo trebuh noter in navzgor (se skrči), medtem ko se pljuča napolnijo s kisikom. Presredek, imenovan tudi huiyin, mišico med anusom in sramno kostjo, skrčimo in potegnemo navzgor s pozornostjo na trebušnih mišicah. Ko se pljuča napolnijo, izdihnemo skozi nos in sprostimo huiyin, trebušne mišice pa potisnemo ven in navzdol. Ta vaja okrepi trebušne mišice.

Krepitev imunskega sistema
Taoisti verjamejo, da obrnjeno dihanje razpošlje več kisika po telesu, kar se uporablja za zdravljenje. S tovrstnim vdihavanjem globoko v tkivo in kosti se gradi in krepi Varovalni qi, ki je zaščitni plašč energije okrog telesa. To energetsko polje pomaga telesu, da se ubrani negativnih bakterij in virusov, ki so lahko nevarni za zdravje, kar poveča zmogljivost imunskega sistema.

Povečanje energije
Obratno dihanje spremeni tlaku med prsmi in trebuhom, kar krepi energetske nivoje. Med vdihom se pomakne prepona navzdol in želodec se krči. Povečan pritisk v trebuhu transportira energijo vdiha v trebušne organe, tkivo in hrbtenico. Med izdihom se prepona sprosti navzgor in trebuh se sprosti ven, ko se sprosti pritisk in se energija usmeri navzven (fa jing).

Povečana kapaciteta pljuč
Obratno dihanje ob povečanju količine zraka v pljučih poveča kapaciteto pljuč. Tradicionalno dihanje uporablja  prepono in pljuča za vdih, ampak na koncu drug drugemu preprečujeta, da bi vdihnili ali izdihnili v celoti. Pravilno obratno dihanje prisili prepono, da se v celoti razširi in ustvari vakuum v pljučih, da se lahko v celoti napolnijo.

Povzetek
Obratno dihanje je naraven proces, ki ga avtonomni sistem in podzavest uporabljata.

Pri čustvenih izbruhih telo preklopi v obratno dihanje, tako da lahko pobegnemo, zakričimo ali napademo. Recimo, da nekdo poskoči izza vrat, da bi nas prestrašil. Celoten zgornji del telesa in trebuh se napneta, vendar še uspemo hitro vdihniti glasno zakričati. Tudi pri smehu iz trebuha dihamo obratno. Tudi jok je tipično obratno dihanje s širjenjem trebuha pri izdihu. Enako je pri zehanju.

Kadar potiskamo avto z običajnim dihanjem, si lahko poškodujemo hrbtenico. Recimo, da nekaj težkega potiskamo. Kaj se zgodi s trebušnimi mišicami? Samodejno se napnejo, da bi se ukoreninili v tla.

(Povzeto po www.taichibasics.com
Dodatno priporočljivo branje: Breathing Exercises for Tai Chi)