Neijing Tu II. – srednji dantien

Klikni za povečavo

Klikni za povečavo

Osrednji del risbe prikazuje področje nad trebušno prepono, kjer v prsnem košu ležijo glavni notranji organi. Osrednja lika tukaj sta pastir in tkalka. Tkalka predstavlja duh ledvic, žensko načelo yin, pastir pa srce (yang). On se igra z ozvezdjem Velikega voza (plug). Legenda govori o ljubimcih, ki jima je kruta usoda naklonila, da se vidita le enkrat letno, tako da sta se srečala na mostu, ki je povezoval zvezdi, katerega so s hrbti oblikovale srake[1]. Tkalka čepi na zemlji, ki predstavlja zmožnost zemeljske intuitivne modrosti, ki se lahko sprosti le ob stiku z energijami pastirja, ki pa simbolizira duhovno napredovanje. V telesu to pomeni spojitev vode in ognja, ki sta manifestacija duhovnih esenc ledvic in srca. To je možno s prebuditvijo mirovanja ledvic in z umiritvijo razburjenega srca. To je zahtevna stopnja napredka za mnoge, ki vadijo neidan.

Pastir stoji v srednjem dantienu, v vrtincu, ki je področje srca. To je taiji vrtinčenje[2]. Besedilo na sliki pravi, da je na tem polju gora gen, ki v jidžingu simbolizira mirnost in stabilnost. Energija čustev tukaj se mora umiriti, če se hoče ogenj pomešati  z vodo. Pastir v roki drži ozvezdje Velikega voza, ki je pomemben simbol v daoizmu. To ozvezdje naj bi se sukalo po nočnem nebu in določalo ravnovesje med nebesnim yinom in yangom. Umirjenost srca pomeni, da sta yin in yang v človekovi zavesti (človekova nebesa) uravnotežena. To vodi v preobrazbo, ki jo risba opisuje kot ‘nizanje zlatnikov na vrvico’, kar naj bi v prenesenem pomenu označevalo visok nivo duhovnosti.

V daoistični medicini je jezik povezan s srcem in srednji dantien, na katerem stoji pastir, zgleda kot jezik, čeprav v besedilu ni omenjen. Jezik je obdan s tekočino, ki predstavlja ‘žadasto tekočino’, ki napolni ustno votlino, ko se oblikuje ‘vranji most’[3]. To označuje dotik oziroma povezavo jezika z nebom ustne votline, ki je obvezen v alkimistični vadbi. Preostalo besedilo na sredini slike govori o organih jetra, pljuča in vranica. Drevesa na levi strani slike ponazarjajo pljuča, ostali organi pa niso narisani. Besedilo na levi strani opisuje pomembno vlogo uravnoteženosti energij srčnega središča, saj je tukaj priložnost za nastanek eliksirja nesmrtnosti. Eliksir pa se mora ‘napajati’ z vodami iz ‘izvira’, iz zgornjega dela neijing tu-ja.

[1] tkalka – zvezda Vega v Liri, Pastir – zvezda Altair v Orlu (Aquila). Vega in Altair skupaj z zvezdo Deneb oblikujejo poletni trikotnik (7 dan 7 lunarnega meseca kitajskega koledarja) in so najsvetlejše zvezde na nebu.

[2] Op. prev.: npr. vadba navijanja svile v taijiju

[3] povezuje dumai in renmai; srečanje pastirja in tkalke, yina in yanga, Vege in Altairja enkrat poleti vsako leto.