Najboljši čas za taiji

Najboljši čas za vadbo taijija sta poletna vročina in zimski mraz. Kako to?

 .

Med najbolj vročimi poletnimi dnevi je sonce najvišje na nebu. Zemlja na sredini leta sprejema največ sončnih žarkov in temperature se dvignejo. Posledično se spremeni tudi fizično telo. Takrat opazimo, da so telo, kosti, koža in sklepi bolj sproščeni. Če tedaj vadimo s še večjo vnemo, nedvomno poglobimo svoje znanje in dosežemo večje rezultate. Vročina poveča fleksibilnost in lažje popravimo svoje stance. Poleg tega se skozi obilno znojenje znebimo raznih strupov, ki so se nabrali v organih. Poletna vročina nas čisti. Ne samo, da se izboljša naša veščina, tudi telo je bolj zdravo.

 .

Tudi najhladnejši čas v letu prinaša svoje prednosti, ko se sonce pomakne na južno nebo. Ko je vreme ekstremno hladno, se celo telo, kosti in mišice pokrčijo. Tudi ta čas je najboljši za vadbo. Telo v mrazu deluje upočasnjeno. Tedaj moramo vaditi s še več truda, da se telo napolni s toploto in jo pošlje v ude. Čeprav je najhladnejši čas v letu, se moramo truditi da se preznojimo kot sredi poletja in to  telo okrepi. Moč volje se okrepi in vse, kar delamo, opravljamo boljše, saj to ne vpliva le na naše fizično telo.

 .

iz taiji klasikov, Wu Zhiqing: Footwork training set (Shaolin Boxing), Great East Bookstore, 1931 (transl. Paul Brennan, 2011)