Mingmen “ven”!

Mingmen je zelo pomembna akupunkturna točka ali energetsko središče – pravzaprav je del ‘oceana qi-ja’ ali dantiena, le da se nahaja na njegovi hrbtni strani (dantien predstavlja yin, mingmen pa yang).

mingmen

Rečeno je, da se v sprednjem dantienu energija ustvarja, zbira in pošilja po meridianih, mingmen pa služi kot nekakšna vrata skozi katera energija potuje. Ker se nahaja točno med ledvicama, skrbi tudi za uravnavanje energije, ki jo proizvajata ledvici. Po kitajski tradicionalni medicini ledvica proizvajajo čisto esencialno energijo, ki jo lahko preoblikujemo v katerokoli energijo, odvisno od naše zavestne namere.

V psihofizičnem pogledu harmonizira življenjsko energijo s kreativnostjo ter odpravlja nespečnost. V borilnih veščinah pa je mingmen pomemben predvsem za ustvarjanje, zbiranje in usmerjanje sile – za fajine ali hitre udarce; mobilnost in sproščenost tega dela omogoča tudi dobro ukoreninjenost.*

V spodnjem tri minutnem videu mojster Sam Sun razlaga, kako pomembno je, da predel mingmena ohranjamo sproščen in rahlo izbočen:

_______________

* povzeto po članku na http://taichibasics.com/ming-men-an-acupressure-point-with-power-full-implications/)