Mehka življenjska sila

Pripravila: Dragi Bedina

Prefinjena življenjska sila, v nadaljevanju qi, igra osrednjo vlogo v taijiquanu. Qi je življenje in energija. Neoviran pretok qi-ja se kaže v našem zdravju, počutju, gibanju, itd. Ko vadimo taiji, se s qi-jem srečujemo na vsakem koraku.

This image has an empty alt attribute; its file name is Jesenice2019-1.jpgV kitajski tradicionalni medicini ločujejo več vrst qijev, glede na to, skozi katera območja in kanale se pretaka. Prav tako ločujejo tudi več kvalitet qija, od prefinjenega, čistega, do postanega in umazanega.

V nadaljevanju sledi poenostavljeni prevod od enega izmed klasikov chen taijija (Chen Xin-a). Qi prihaja iz dantiena in se vanj vrača. Biti mora mehak, da se lahko spusti v spodnji del trebuha.

Zdaj lažje razumemo zakaj imamo v taijiju toliko sproščanja, ukoreninjanja in ‘potapljanja’ energije. Lažje tudi razumemo, zakaj morajo biti naši gibi pravilni, odprti in sproščeni. V nadaljevanju pa si oglejmo še interno ‘mehaniko’ kroženja qija in vpliv psihofizičnih dejavnikov.

»Prvobiten qi izvira iz ledvic, ki predstavljajo element vode. Pri dobrem delovanju bo qi močan in obilen ter bo dotekal kot hranilo želodcu. Ko ga želodec sprejme, ga shrani v jetrih.

»Qi jeter kroži v obratni smeri in se lahko ‘razlije’, če se razjezimo. To pripelej do neravnovesja telesnih tekočin v srcu. Če srce ni obremenjeno z neprimernimi mislimi, bo ohranilo mirno in spokojno stanje.

»Qi v pljučih omogoča proizvajanje zvoka, če je srce zdravo. Karkoli izrečemo skozi usta, gre najprej skozi razum/srce. Zdrav žolč qija ne ovira, temveč ga pošlje naprej v vranični kanal. Obilen qi ter hkrati zmanjšana količina krvi v pretoku povzročata, da se pri gibanju ustvarja zvok, kar kaže na pravilno izvajanje zaporedja naše forme. Gibanje v vranici povzroči enakovredno gibanje v srcu. To ravnovesje pomaga debelemu črevesju, da prejme obilo qi-ja in zmanjša količino krvi v njem. Prav tako pomaga tankemu črevesju, da prečisti ‘blatni’ qi v sprednjem popkovnem delu in v zadnjem hrbteničnem delu; onesnaženi qi se izloči in da prostor čistemu qi-ju.

»Poznavanje pravkar opisanega sistema kanalov in pretoka skoznje bo zelo koristilo pri vadbi taijiquana. Še posebej je pomembna vloga ledvic, saj močna ledvica zelo pripomorejo pri izboljšanju naše veščine. Zaradi tega bo bo qija v izobilju, vsebnost krvi v kanalu ledvic pa se bo zmanjšala; oboje spodbuja esenco (jing), iz katere se tvori qi… »

No, malo že lahko razumemo zgornje misli, malo pa si lahko sami predstavljamo. V vsakem primeru, kot pravi avtor, je dobro, da smo s tem seznanjeni. Ko bomo naslednjič vadili, bomo lažje razumeli in našli velike in dragocene povezave med zunanjim gibanjem in notranjimi aspekti vadbe. Ugotovili bomo, zakaj je rečeno, da je taiji NOTRANJA VEŠČINA.