Hudobni vražički pri vadbi

Včasih se zgodi, da je gibanje naših rok in nog zelo skladno, notranja in zunanja energija pa sta povezani. Nekdo drug to opazi in pohvali našo silno in neizčrpno moč. A besede se vtisnejo v nas – vadimo še naprej, tako kot do zdaj, a ko se spopademo z nasprotnikom, ob stiku z njim ne opazimo, da uporabljamo silo. Neki modrec je temu rekel, da so nas “napadli hudobni vražički”. Ker nismo sproščeni in odprti v ramenih in kolkih, se ne zavedamo, ali se navznoter razširjamo, ali navzven krčimo. Če vadimo na tak način, lahko vadimo celo življenje, pa telo ne bo sposobno postati lahko kot pero.

 .

Lahko pa se nam tudi zgodi, da so naši položaji že dobri in se počutimo lahkotne, nekega dne pa občutimo ravno nasprotno; gibi niso več skladni, nekaj znotraj nam pravi, da ni v redu, oziroma, ko vadimo, vemo, da nekaj ni prav – pa naj se spuščamo ali dvigujemo, napredujemo ali umikamo – nekaj ni v redu in počutimo se zelo slabo. Modrec je temu rekel, da smo se “znašli v labirintu dvomov”. V veščini smo pravzaprav dosegli točko, s katere lahko resnično napredujemo in zato zdaj ne smemo prenehati. Ne smemo dopustiti, da nas demoni dvomov zavirajo, temveč takoj poiščimo učitelja, da nam razloži teorijo, nato pa nadaljujmo z vadbo.

 .

iz taiji klasikov, Sun Fuquan (Lutang): The Voices of Sun Lutang’s Teachers (Li Kuiyuan), 1924 (transl. Paul Brennan, 2013)