Trda ali mehka sila?

Kakšna je razlika med trdo in mehko silo?

 .

Trda sila izkoristi našo lastno silo. Če nasprotnika udarimo s silo enakovredno teži 50 kg, jih le 25 kg zadane njegovo telo, ostali ostanejo meni. Mehka sila je kot bi zalučali kamen kolikor ga moremo. Če nasprotnika udarimo s silo enakovredno teži 50 kg, se vsa sila sprosti v njegovo telo in ničesar ne ostane v meni…

 .

Ko se učimo mehkobo, se učimo sprostiti katerikoli del telesa – ta del preprosto izvzamemo iz dogajanja. Če nas kdo potegne za roko, se roka ali dlan premakne, a komolec ostane pri miru. Če nas potisne za komolec, se komolec premakne, a rama ostane pri miru. Če nas potisne za ramo, se rama premakne, a trup ostane pri miru. Če potisne zgornji del telesa, se ta premakne, a v pasu ostanemo pri miru. Če nas potisne v pasu, se pas premakne, a noge ostanejo pri miru. Na ta način ostanemo stabilni kot gora Tai.

 .

Tudi ko mi potisnemo nasprotnika, se sila prenaša iz nas v enem samem neprekinjenem toku; iz stopal se vije po nogi do pasu, od tod po telesu do rame, nato se spusti po roki, skozi komolec v dlan in nasprotnika potisnemo kot bi izstrelili puščico.

 .

Če nismo mehki, je naše celo telo kot en sam predmet; nasprotnik nas potisne samo v en del in bomo takoj izkoreninjeni, pa če smo še tako močni. Kako potem mehkoba ne igrala pomembne vloge?

.

iz taiji klasikov, Chen Weiming: Answering questions about taiji, 1929, q.41, 104,  (transl. Paul Brennan 2012)

 .